Oto Hoparlör Cızırtısı Nasıl Giderilir ?

Yazar Yorum Yap 6,077 views
Oto Hoparlör Cızırtısı Nasıl Giderilir ?

Genelde eski model araçların müzik sisteminde ,yani hoparlör kısmında hiç yabancısı olmadığımız seslerle karşılaşırız. Bu cızırtılar hoparlörde var olan arızanın başlangıcını ortaya serer. Zamanla artan arızada cızırtı sesi daha keskin gelmeye,hatta bizi rahatsız etmeye başlar. Arızanın giderilmesi için yapılacak işlem basittir. Hoparlörü sökmek ve arızayı tespit etmektir.Hoparlör tamirinde de diğer araç parçalarında olduğu gibi hassas arızlar ortaya çıkabilir. Bu detayı bulup arızanın giderilmesini sağlamak  patlak olan hoparlörü ve aşırı ses çıkartan ,cızıdrayan hoparlörü söküp tamir işlemine başlamaktır.Hoparlör kendi elinizle kolay bir şekilde tamiri olan bir parçadır. Elektronik işlerden anlayan bir kişi iseniz zaten bu konuda sıkıntılar yaşamayacak,hemen sıkıntının nereden kaynaklandığını bulacaksınız.Hoparlör körük değişimi kolay bir şekilde değiştirilebilir. Bunun için bir ustaya ihtiyacınız bulunmamaktadır.Oto hoparlör cızırtısının en büyük nedeni, çok yüksek seste kullanımı ve hoparlör körüğünde süngere  benzeyen kısmında yırtılma gerçekleşmesidir. Bu tür sorunlarda da arıza söz konusudur.Bu hasarı temin edebilmenizin tek yolu,parça değişimini belirli yerlerden bularak satın almak ve değiştirme işlemini kısa sürede gerçekleştirmektir. Hoparlör aracın kalitesine göre ve parça kalitesi ve markasına göre değişir. Ücret değişimi markaya göre belirlenir.Oto hoparlör cızırtısı tamiri kolay uygulanan bir işlemdir. Değişim sonrası müzik ve şarkılarda dinleme modu iyileşecek ve cızırtı sesi tamamen kesilecektir.

 

Oto Hoparlör Cızırtısı  Tamiri Nasıl Yapılır ?

 

Hoparlör tamirinde öncelikle yapılması gereken sünger kısmını kontrol etmektir. Daha sonra yırtılmaya meyilli bir durum varsa sünger kısmı değiştirilmelidir. Tamir işleminde en hassas detay hoparlörün süngerimsi yeridir. Orayı sökerken, kağıt kısmı yavaşça çıkartılır. Tiner kullanımı aktif çözücülerde daha net sonucu sağlamaz. Bu nedenle bu tür çözücülere baş vurmak doğru değildir.Hoparlörün orta kısmında yer alan kağıt , ince maket bıçağı ile hassa bir şekilde sökülür ve yavaşça diğer parçalara zarar gelmeden çıkartılır.Bu sökme sonrası hoparlörün ortası boş kalacaktır.Hoparlörün orta kağıdı sökülürken ayar dengede tutulmalı ortadan kalacak şeklinde hiç yer değiştirmemelidir. Kağıt kısmının düzgün ortalanması bu tamirde çok önemlidir. Kağıt kısmı komple söküldükten hemen sonra yapılması gereken bir diğer işlem, bobin ve körük arasına gelecek şekilde karton plastik yerleştirmektir. Bu sıkıştırma  Hoparlör kağıdın daha düzgün ortalanmasına yardımcı olacaktır. Hoparlöre yapıştırma uygulaması direk olarak yapılmamalı uhu, bali ve ya tutkalın kullanımı kağıt üzerinde gerçekleştirilmelidir. Yapıştırma çalışması eşit şekilde dağıtılarak yapılmalıdır. Bu iş biraz titizlik isteyen bir durumdur.

 

Hoparlör körüğü  iyi bir şekilde yapıştırıldıktan hemen sonra dinlenmeye alınır. Dinlenme süresi körüğün tamamen kuruması kadardır. Bu kuruma sonrası ortaya daha önceden yerleştirilen kağıttan alınır. Boş kalan sökülen oval yere kağıt bir parça sabitlenerek yapıştırılır. Arızanın giderilmesi bu işlem sonrasında güzel bir dinlenme ile ortadan kalkar.Oto hoparlör cızırtısı tamirinde istenilen parça değişimleri sayesinde işlem arık sanıldığında da kolay bir şekilde tamir edilerek gerçekleşir. Arızaya meyil veren yüksek ses kullanımı azaltılmalı ve düğme tarafına şiddetli baskı azaltılmalıdır. Yeni model araçlarda bu arızalar fazla seyir etmez.

Etiketler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba