Torsiyon sistemi nedir.

Yazar Yorum Yap 4.003 views
Torsiyon sistemi nedir.

Torsiyon

Torsiyon nedir

Torsiyon yeni nesil otomonillerde çok tercih edilmesede hala kullanılmaktadır. Bu yazıda torsiyon, torsiyon nedir, torsiyon sistemi, torsiyon sistemi hangi arabalarda kullanılır ve torsiyon sisteminin avantajları ile dezavantajlarını yazacağız. Kimi sürücü tarafından daha güvenli olarak tabir edilir ama torisyon sisteminin avantajlarının yanı sıra bazı dezavantajlarıda vardır. Her sürücü otomobilini kullanırken yola sağlam basması, güçlü durması virajlarda ve hızlı yol alırken yol tutuşunun iyi olmasına çok önem verir.

 

Torsiyon nedir, torsiyonun anlamı

Torsiyon sistemi büyük oranda otomobillerin arka iki teker arasında konumlanan ve iki tekeri birbirine bağlayan “u” şeklinde aks’a paralel şekildedir. Torsiyon sistemi bir süspansiyon sistemidir. Sürüş konforu ve güvenliği açısından önemlidir. Aks’a paralel olan ve dikey olarak konumlanmış boru şeklinde olan torsiyon çubukları vardır. Bu çubukların görevi yol tutuşu maksimum seviyeye çıkarmaktır. Zaten birbirine bağlı olan iki teker aynı zamanda helezon aracılığı ile torsiyon sistemi birleşme noktasından şasiye bağlanmıştır.

 

 

Torsiyon sistemi kelime anlamı

Torsiyon kelimesi yabancı kökenli bir kelimedir. Burkulma anlamına geldiği çeşitli kaynaklarda var.

Torsiyon sistemi nasıldır

Şimdi gelelim bir usta ağzından torsiyon nedir onu anlatmaya. Torsiyon sistemi dediğimiz olay süspansiyon maliyetlerini daha düşük maliyetlere indirmek için üretilmiş bence saçma sapan birşeydir. 3 avantajını sayarsak eğer 30 tane dez avantajını sayabiliriz. Uygulamalı bir örnek ile önce torsiyon nedir size bunu anlatmak istiyorum. Aracınızla seyir halindesiniz ve karşınıza bir çukur geldi oldukça derin bir çukur. Yeni nesil bir araba ile bu çukura tek teker düşerseniz eğer süspansiyon sayesinde bu çukuru hangi teker girdiyse o teker hisseder diğerleri az hisseder ancak torsiyon sistemli bir arabanız varsa eğer bu sarsıntıyı tüm araba hisseder üstelik torsiyon mili ve borusu bir kasnak görevi görür çukurun dışında kalıp düşen tekerin karşısındaki tekeride yukarı kaldırır. Yani tek teker çukura girmiş olmasına rağmen çift tekeri hareketlendiren saçma sapan bir sistem.

 

 

Bu duruma süratli bir şekilde maruz kalmayı size tarif bile edemem hayal edin ne duruma düşersiniz ama korkulacak birşey yok bu sistem en çok geçmişte tercih ediliyordu ve yeni nesil araçların ekonomik olanlarında torsiyon sistemi tercih edilse bile ek süspansiyonlarla destekleniyor.

 

 

Torsiyon sisteminin avantajları

Torsiyon sisteminin avantajları olarak şunları nitelendirebiliriz. Üretici açısından torsiyon sistemini üretmek ve araca uygulamak maliyeti düşüren bir etkendir yani az parçadan oluşur ve sistemi kolaydır. maliyetin az olması da zaten üreticilerin daha çok tercih etmesi ve etmek istemesi anlamına geliyor. Yer kaplamaması da bir avantajdır çünkü az parça kullanılmasından dolayı alt şaseye bağlanan burkulma (torsiyon) çubukları diğer sistemlere göre %20 daha az yer kaplar buda geniş bagaj hacmi olarak kullanıcıya geri döner. Bu durum satışı kolaylaştırır çünkü kim geniş bir bagaj hacmi istemezki? Arıza safhasında kullanıcılar içinde torsiyon sistemi ekonomik oluyor çünkü daha az teknik parça daha az maliyet anlamını taşıyor. Bağımsız süspansiyona göre her halukarda torsiyon sistemi daha ucuz olur.

Torsiyon sisteminin dezavantajları

Torsiyon sisteminin dez avantajlarıda var tabiki. KEsinlikle sürüş konforu, yol tutuşu düşüyor. Tek teker çukura girdiğinde aracın tamamının sarsılmasına sebebiyet verir. Girdiğiniz virajlarda biraz dikkatsiz olmanız halinde aracınızın savrulmasına da neden olabilir ve araç kontrolü çok daha zor olur.

Torsiyon sistemi sadece önden çekişli araçlarda kullanılır.

 

 

Torsiyon sistemi kullanıcı için çok tercih edilmez.

Torsiyon sistemi yeni nesil araçlarda yoktur.

Torsiyon sistemi olan arabalarda bagaj hacmi geniştir.

Günümüzde Fiat Egea model araçta da torsiyon sistemi vardır. Torsiyon çubuğu diye adlandırdığımız boru arka tekerleri birbirine bağlar, amortisör çıkışlarından belli bir oranda burkulmaya müsade eder ve tek tekerin düştüğü çukurdan diğerini uarmaya çalışır ama başarılımı deilmi kullanıcılara sormak lazım? Sarsıntıyı diğer süspansiyonlara nazaran çok daha fazla hisseder otomobil Mesela macpherson sisteminde her teker kendi mekanizmasıa sahip oluyor ve tek teker düştüğünde şase çok az iletir diğer tekere bu sarsıntıyı. Başarılıdır bu sistem.

 

 

Torsiyon çubuğu nedir

Torsiyon çubuğu hakkında

Torsiyon sistemli bir araçta arka tekerlekleri birbirine bağlayan u şeklinde olan boruya torsiyon çubuğu adı verilir. Torsiyon çubukları tekerleğe paralel dikey şekilde olur.

 

Torsiyon dingil nedir

Torsiyon dingil hakkında

Torsiyon dingilin en büyük özelliği yay ve amartisörü dingilin içinde barındırmasıdır. Torsiyon dingil terimi yazının muhteviyatında anlattığımız torsiyon sistemin ta kendisidir.

Torsiyon burcu nedir

Torsiyon burcu arızası

Torsiyon burcu arabanızın arka tekerlerini araç şasesine bağlanmasını sağlayan parçadır. TOrsiyon sisteminde en kritik göreve sahip olan malzemedir. TOrsiyon burcu arızası olduğunda kazaya sebebiyet verebilecek arka tekerlerklerin sağlıklı şekilde birbirine bağlanmaması demektir.

 

 

Torsiyon yay nedir

Torsiyon yay arızası

Torsiyon yay arızası çok sık karşılaştığımız bir arıza değildir. Torsiyon yay silindirik bir malzemedir. Metal veya alaşımlı olan yuvarlak ve helisel olarak sarılı yayın uçlarına şekil verilmiş kollardan oluşmaktadır. Otomobilinizde yay çapları küçülecek yönde çalıştırılarak süspansiyonel bir görev üstlenmektedir.

 

 

Torsiyon sistemi hangi arabalarda kullanılır

Torsiyon sistemini neredeyse tüm b segmenti araçlar kullanıyor. 2014 yılı öncesinde olan tüm b segmenti araçlar satış patlaması yaşamış olan peugeot markaları vardır ya. peugeot 106, peugeot 206, peugeot 306 ların tamamı. Günümüzdeki fiat egea ların bazı modellerinde.

 

 

Yine b segmenti 2016 öncesi renault.  Şunuda belirtmek lazım ki torsiyon tek tip değil ve bazı geliştirmeler ile markalar torisyon sistemini daha işlevsel bir süspansiyon halinede getirebiliyor. Mesela opel en son bazı araçlarında torsiyonun merkez bağlantılarını “watts” bağlantısı diye bir geliştirme yaparak olumlu yorumlar alır bir hale getirmişti o şekilde tek tekerin salınımı hareketleri diğer tekeri daha az etkiliyordu.

 

 

O modelin sarsıntısını daha az süspansiyonunu daha iyi olarak nitelendiriyorlar. Yine opel’in yaptığına benzer bir sistem daha vardı triumph sistemi buda torsiyon sistemini daha kullanılır bir hale getiriyor. Astra J kasada Lotus imzalı watts sistemi kullanılıyor örnek olarak. peugeot 308 yine aynı şekilde torsiyon sistemi kullanır.

Size bir örnek göstereyim. Peugeot ile viraja biraz hızlı girdiğinizde işte bu oluyor 😀

Bu bir sorun değil aslında arabanın dinamiklerini bilecek ve ona göre hareket edeceksürücü yani sonuçta çok modelde bu durum var torsiyon sistemi kullanılıyor mesela seat ibizanın çok modelinde aynı peugeot modelleri gibi torsiyon sistemi kullanılıyor ve virajlarda, çukurlarda aynı durum söz konusu.

Torsiyon sistemi nasıl çalışır

Torsiyon sistemi nasıl çalışır videolu anlatımı

Torsiyon sistemi hakkında Uzun uzun yazılar yazdık zaten ama youtube kaynaklı çok güzel anlatımmlı bir videoyu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Emeği olan video sahibine haksızlık olmaması için kaynak: https://www.instagram.com/oto_tamircim/?hl=tr

Torsiyon sistemi ile alakalı her türlü sorunuz için bize aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz. Seve seve merak ettiklerinizi ve sorunlarınıza destek olmaya çalışırız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba