Motor Yağ Basıncı Neden Düşer ?

Yazar 1 Yorum 19.342 views
Motor Yağ Basıncı Neden Düşer ?

Araç arızlarında en çok meydana gelen sorun, basınç göstergesinin yanlış sinyal vermesidir. Bu göstergede motorda gelen borunun deliği iyice daralmaya başlamıştır. Yağ sulanmaya başlamıştır. Motorda kullanılan ince yağ seçimi de buna sebebiyet verir. Eğer subabların basınç ayarı fazlası ile düşük moda gelmiş ise yağ basıncı düşmeye başlar. Subabın yayı zayıf ise basınç kontrolünü istenilen nitelikte sağlamamaya başlar. Bir diğer etken ise, yağ pompasında meydana gelen aşınmalardır. Aşınma gerçekleşmiş ise yağdaki basınç seviyesi düşer ve motor bundan olumsuz bir şekilde etkilenmeye başlar. Yağ contasına bakılmalı,contanın ince olmamasına dikkat edilmelidir. Basıncı hızlı düşüren etkenlerden bir diğer sebep ise hava kaçağının oluşma şeklidir.Bu hava kaçağı, pompa emme borusunda meydana gelir ve karterde belli miktarda yağ seviyesinde azalmalar gözlemlenir. Fazla düşmesi motorun ömrünün bitmesine neden olur. Hava kaçağı yağ süzgecinden de kaynaklanabilir. Eğer süzgeç su kullanımında mumlaşmaya ya da donmaya sebebiyet verirse o kısımda tıkanıklıklar ve boğulmalar meydana gelir.  Özellikle yağ boşaltma kısmı  kontrol edilmelidir. Orada gerçekleşen kaçak olayı motorda yağ basıncını tetikler.  Araç arızalarında hasarlar bakımsızlıktan  ortaya çıkar. Değişim vakti bu konuda titizlikle dikkate alınmalı,gerekli verimlilik araçta mutlaka sağlanmalıdır. Araç devri, 2000 üstüne çıktığında arıza lambası yanıp söner ve yağ basıncı da uyarı sinyalini önceden verir.

 

Genelde elektronik beyin araçlarda arıza sorunları diğer yeni model araçlara oranla daha fazladır. Akü kullanımında boşalmalar olduğunda da bu arızalar ortaya çıkabilir. Araçta ciddi oranlarda hararetler meydana gelir. Motor ısısında yükselmeler seyredebilir. Bu tür sorunlar yağın azaldığında  meydana gelir. Yağ azalması ile basınçta düşmeye başlar. Araç çalışır halde iken yolda kalması ve hararet yapması durumunda hemen araç durdurulmalı ve dinlendirilmelidir.  Motordaki su ve yağ kontrol edilmeli hiç araç hareket ettirilmeden araca çekici yardımı ile en yakın servise getirilmelidir. Bu durumun ihmalinde motor fazla ısıdan yanabilir araç ciddi bir şekilde zarar görebilir.

 

 Motor Yağ Basıncı Düşmesi Nasıl Anlaşılır ?

 

–  Araç çalışır durumda iken birden stop etmeye başlar ve hareketlenme sisteminde çökmeler yaşanır.

 

– Yağ basıncı düştüğü an itibari ile ön ısıtma gösterge lambası zamansız bir şekilde yanıp sönmeye,sinyal vermeye başlar. Bu işaret arızanın olduğunu belirtir.

 

– Araç çalışır durumda iken egzozda siyah dumanlar çıkmaya başlar ve motorda aşırı ısınmalar meydana gelir.

 

– Yağ basınç seviyesi düştüğünde araçta kilometre aşımı gerçekleşir.

 

-Tıkanan borular ve filtreler boğulmaya başlar hırıltılı,titremeli yoğun bir ses keskin bir şekilde kulağa gelir. Bu yüzden hava filtreleri  ve boruların temizlenmesi ya da yenilenmesi gerekir.

– Gösterge lambası ya fazla sönüktür ya da arka ve ön farlar dengesizce fazla abartılı yanmaya başlar.Özellikle ön farlarda göz alıcı parlamalar oluşur. Far, ışığı abartılı bir şekilde vermeye başlar.

 

-Eğer yağ filtresinin ömrü bittiyse , yağ filtreleri hemen yenilenmelidir.

Etiketler

1 Yorum

  1. Selamlar. Öncelikle detaylı bilgi verdiğiniz ve özenli bir site oluşturduğunuz için teşekkür ederim. 1,6 hdi 92hp 240.000 Km deki aracım 1-2 saatlik duruş sonrasındaki ilk çalıştırmada 5sn kadar sonra yağlıyor. Motor sesinin yanı sıra yağ lambası da yanıyor. Daha sonra sönüyor. Eğer ilk çalıştırmada hemen gaz verip 3000d/dk çevirirsem yağ basınç düşük uyarısı vermiyor.

    Yolda motoru sıkıştırmaz isem yani bana göre yağ fazla ısınmazsa rölantide vs hiç uyarı vermiyor.

    Motor yağı,filtre ve yağ pompa süzgüsü değişti sorun bir miktar azaldı. Bu değişimler öncesi rölantide sürekli uyarı veriyordu.

    Bir usta yağ pompası değişmeli dedi. İlk çalışmada geç yağladığından haklı olabilir. Motor yağı ısındığında da yağ pompası kaçırabilir ama yağ soğutucu vs tıkalı olabilir mi ve veya sorun ne olabilir diye size danışmak istedim. Malumunuz parça değiştirip sorunun düzelmemesi cep ekonomisini bozuyor. Cevap için şimdiden teşekkür ederim.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba