Fren Pedalı Sertleşmesi Neden Olur? Nasıl Çözülür?

Yazar Yorum Yap 33.865 views
Fren Pedalı Sertleşmesi Neden Olur? Nasıl Çözülür?

Araçlardaki fren pedalının sertleşmesi genellikle fren servosunun bozulup arızalanması ile oluşmaktadır. Aracın fren servosunun bozulması ile fren pedalı sertleşecektir, fren kuvveti azalacaktır ve böylelikle frenler zor tutarak zor anlar yaşanacaktır. Aracı durdurmak adına frene kuvvetli basmak gerekmesi de cabasıdır. Genellikle bazı durumlarda fren servosunun boşluk ayarının olması gerekenden az olması sebebiyle frenler sertleşerek kapma yapabilir. Ayrıca bir diğer sebep olarak da rölanti devrindeki dalgalanmalar da gösterilebilir.

Peki tam anlamıyla fren pedalı neden sertleşir ve sertleştikten sonra şişer? Bu durumda ilk ihtimal aracın fren pedalının çok sert olmasıdır. Çünkü eğer aracın fren pedalı çok sert ise zor fren yapılır. Aracın motoru çalışmıyor iken fren pedalı pompalama yaptığında fren pedalının sertleşerek şişmesi normal karşılanır. Lakin aracın çalışması durumunda fren pedalının yumuşama göstermesi gerekmektedir. Yani anlaşılması gerekilir ki fren pedalı yumuşamıyor ise aracın fren servosu arızalı duruma gelmiştir.

Bu sebeple aracın fren servosunun kontrolleri muhakkak yapılmalıdır. Fren pedalının sertleşmesinin çözümü için servoların kontrolü şu yöntemlerle yapılabilir: ilk olarak motoru çalışmakta olan aracınızı stop ettirin ve fren pedalına birkaç kez olmak üzere basıp bırakın. Bu esnada fren pedalı pompalandıkça sertleşmesi gerekmektedir.  Sertleşme genellikle 3. Basıştan sonra gerçekleşmektedir. Eğer sertleşme olmaz ise fren servosunun arızalı olduğunu anlayabilirsiniz.

 İkinci olarak aracınızı yine stop ettirin. Motor çalışmıyor iken fren pedalına yine birkaç kez basıp bırakarak pompalama işlemini yapın. Bu esnada fren pedalı sertleşecektir. Sonrasında fren pedalına basılı iken aracınızı çalıştırın.  Sizlerde fren pedalının yumuşayarak aşağıya indiğini göreceksinizdir. Eğer bu yumuşama gerçekleşir ise fren servosu sağlamdır anlamına gelir. Fakat aksi durum söz konusu olur ise yani fren pedalı yumuşamaz sert kalır ise aracın fren servosu bozuktur.

Genellikle fren servosunun arıza sebepleri arasında fren servosu vakumlama borusunun yırtılmış, çatlamış veya çıkık olması veya da bağlantı kelepçelerinin bağlantı noktalarından çıkmış olması gösterilebilir. Araç içerisindeki vakumlama borusu, fren servosuyla emme manifoldunu birbirine bağlamakla görevlendirilmiştir. Vakumlama borusu benzinli veya dizel araçlarda genellikle de aracın üretim durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.

Aracınızın fren pedalının çok sert olduğunu anlamanız durumunda öncelikle vakumlama borusunu kontrol etmeniz gerekmektedir. Kontrolünüzde vakumlama borusunun sağlam olduğunu görmeniz durumunda daha sonra fren servo girişinde yer alan vakumlama hortumunun çek valfini kontrol etmeniz gerekir. Tabi yine kontrol etmeniz gereken bu aksamlar araçtan araca göre özellikle benzinli ve dizel araçlara göre farklı kısımlarda yer alabilir.

Araçlarda fren ana merkezi de fren servosunun ön kısmına konuşlandırılmıştır. Fren merkezinde gerçekleşecek olası herhangi bir yağ kaçağı da fren servosu içerisinde sızarak fren servosuna zarar verebilir. Bu zarar genelllikle servo diyaframının bozulması olarak karşımıza çıkar. Bu  sebeple ana merkezde fren hidrolik yağ sızıntısının olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Servos gövdesinin içerisinde yer alan dış ortamdaki havanın içeri girmesini sağlayan atmosfer basınç valfi de bozulmuş ise, fren servosu çalışma göstermez.

Atmosfer basınç valfine benzer şeklinde servo gövdesinde bulunan vakumlama kontrol valfi bozulmuş ise bu durumda servonun işlemini yerini getirmesini engeller. Bu durumda aracın fren pedalına basılmasa dahi araç kendi kendine fren yapar. Bu durumda sürücüler ve araç sağlığı için istenmeyen bir durum oluşturur. Bu sebeple yukarıda yazılan ve buna benzeyen fren servosu arızaları ile karşılaşıldığı durumlarda genellikle önerilen aracın fren servosunun değişmesi gerektiğidir.  Aracın fren servosunun değişmesi gerekildiği durumlarda da pek fazla zaman kaybedilmeden değişim yapılmalıdır. Ayrıca değişimin uzman kişilerce yapılması sağlıklı olan davranıştır.

Etiketler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba