Araç Sensörleri Nelerdir? Görevleri Ve Arızaları Nelerdir?

Yazar Yorum Yap 517 views
Araç Sensörleri Nelerdir? Görevleri Ve Arızaları Nelerdir?

Günümüzde teknolojinin hızla geliştiği bir gerçek iken insanların omuzlarına binen yükün azaldığı da bir diğer gerçektir. Kimi zaman açılan bir kapının kendi kendine kapanması, kimi zaman şarjı biten bir telefonun şarja takılma isteğini bize bildirmesi kimi zaman da sıcaklığı artan bir makinenin kendi kendini soğutması teknolojinin bizlere sunmuş olduğu sensörler sayesinde kolaylıkla gerçekleşmektedir. İnsanoğlunun çoğu şeyi bir bakışta anlamasının mümkün olmadığı bu dönemde araçlar için de sensörler büyük kolaylık sağlamaktadır. Araç sensörleri olarak bilinen bu sensörler kimi zaman açık kalan kapıyı, kimi zaman azalan yakıtı, kimi zaman uyarı lambalarının açık kaldığını bize bildirmektedir. Ve bizler bu sayede güven ve rahatlık içinde kolayca sürüşümüzü, seyahatimizi, ulaşımımızı sağlayabilmekteyiz.

Araç sensörleri nelerdir? Görevleri ve arızaları nelerdir? Hangi durumlarda ortaya çıkar?

Araç sensörleri motorlu araçlarda bulunmaktadır. Bu sensörler araçlardaki motor yönetimini, sürüş güvenliği ve yol tutuşunda, aktif ve pasif olan güvenlik sistemlerini, klima, ışık ve benzeri gibi sistemleri doğru çalıştırabilmek adına aracın içinde ve dışında olan değişimleri algılayarak sürücüye sürüş güvenliği kazandıran elektronik kontrol üniteleri olarak bilinir.

Kontrol üniteleri tüm araçların yöneticisi, elektronik beynidir. Araç sensörleri de kontrol üniteleri için çalışır. Sensörler bu yöneticiye anlık olarak bilgi vermekle programlanmıştır. Kontrol ünitesi olan yönetici ise araç sensörlerinden gelen bilgileri daha önce kaydedilmiş bilgiler ve veriler eşliğinde değerlendir ve yorumlanmasını yapar. Yöneticinin sensörlerden gerekli bilgileri alıp, yorumlanmasının ardından sorunlu olan bölgedeki donanımlara yönetici sinyal göndererek gerekli olan ayarlamaların yapılmasını sağlar. Bahsedilen bu iş yani sensörlerin yöneticiye bilgi aktarıp, yöneticinin bu bilgiyi verileri ile karşılaştırıp, yorumlaması ve ilgili donanımın sorunu gidermesi göz açıp kapama süresiden dahi daha az bir süre zaafında gerçekleşmektedir. Yani bu işlemi müdür ve çalışanları olarak nitelendirebiliriz.

Araç içindeki sensörler basıncı ölçen, sıcaklığı ölçen, sesi ölçen, ışıkları algılayan, hareket hızını saptayan, kütleyi belirleyen ve benzeri olarak isimlendirilmekte ve gruplandırılmaktadır. Sensörler bu çeşitlerinin dışında voltaj ölçen, akım şiddetini saptayan, direnci belirleyen gibi elektriksel değişimleri de saptamaktadır.

Araçlardaki bu sensörler eş zamanlı olarak nitelendirildikleri isimlere istinaden görevlerini yerini getirirler. Araç sensörlerinin araçlar ve sürücüleri için çok büyük öneme sahip olduğunu söyleyebildiğimiz gibi bazı durumlarda tehlikeli olduğunu da söyleyebiliriz. Araç sensörleri de beşeri yapılar olduğu için bozulabilmektedir. Genellikle yanlış sinyal verme, güçsüz sinyal verme, durumdan çok sonra sinyal verme ya da hiç sinyal vermeme gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple aracın araç sensörlerinin mutlaka bakımı ve kontrolü yapılmalıdır. Sensörlerin olumsuz bir şekilde çalışıldığı görüldüğü anda hemen düzeltilmeli, onarımı için daha geç bir tarih asla beklenilmemelidir. Ayrıca sensörlerdeki sinyallerin parazitleri engellemek adına dijital olmasına dikkat edilmelidir.

Etiketler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba