Akü Kutup Başı Neden Oksitlenlenir, Temizliği Nasıl Yapılır

Yazar Yorum Yap 14.183 views
Akü Kutup Başı Neden Oksitlenlenir, Temizliği Nasıl Yapılır

Akü bakımı konusunda en sık karşılaşılan problemlerden birisi de akünün kutup başlarının zamanla oksitlenmesi ve toz gibi sarımsı bir kalıntı bırakmasıdır. Bu durum akünün akım gücünü düşürecek ve aldığınız maksimum faydayı düşürecektir. Bu da akünün ömrünün azalmasına ve özellikle de soğuk havalarda kış aylarında şarj sorunları yaşamanıza neden olabilir.

Bu konumuzda akü kutup başı erimesi, oksitlenmesi ve temizlenmesi konusunda detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Akü Kutup Başı Neden Oksitlenir

Akü kutup başı oksitlenmesi durumu, kutup başı ve kıskaçların etrafında oluşan boşlukların zamanla nem ve diğer dış etmenler sebebi ile kimyasal tepkimelere girmesi ile belli zaman zarfında oluşan bir durumdur. Akünüzün üst kapağı daima kapalı da olsa oksitlenme görülebilir. Bunun nedeni havada da yoğun oranda nem bulunmasıdır.

Akü Kutup Başı Erimesi : Bu konuda fazlaca soru var, genellikle kutup başındaki malzeme sert metal malzemedir fakat oksitlenme her tür metali eritebilecek kadar güçlüdür.Genellikle oksitlenmeye bağlı erimeler görüldüğü gibi bazı durumlarda özellikle düzgün sabitlenmeyen, titreşime ve araç ivmesine maruz kalan aküde zamanla aşınma ve yıpranmaya bağlı yapı bozuklukları oluşabilmektedir. Bu durum zamanla akü kutup başlarının iç tellerini koparabilir.Yapılması gereken oksitlenmeyi gidermek, aküyü sabitlemek ve kutup başlarının doğru sıkılıkta olduğundan emin olmaktır.

Akü Kutup Başı Temizliği Nasıl Yapılır

Akü kutup başlarını temizlerken kullanabileceğiniz birçok malzeme bulunur. En sık tavsiye edileni sıcak su ve karbonat karışımıdır. bir diğer pratik yöntem kola ile silmektir.

Akü Kutup Başı Nasıl Temizlenir : Öncelikle aracın kutup başları çıkartılır, Araçtan tüm şarj ve elektrik kesildikten sonra akü yerinden çıkartılır. (Genellikle çevresinde sigorta kutusu, Araç ECU’su gibi malzemeler bulunabilir. Akü temizliği sırasında bu malzemelere su gitme ihtimali sebebi ile çıkarılması daha uygundur) kutup başları ile direk temas etmek sakıncalıdır. Özellikle oksitlenen kısımlara kesinlikle çıplak elle dokunulmamalıdır. Bu sebeple su geçirmez eldiven ile akü kutup başları fırça aracılığı ile sıcak karbonatlı su ile temizlenir. Daha sonra dış kısmı kurulamak sureti ile araca tekrar monte edilir. Aynı durumu kola ile de uygulayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta oksitlenen kısımlar metal cisimler yardımı ile kazınma malıdır. Bu durum aküye zarar verebilir.

Akü Kapakları Kapalı Olsun

Her aküde kendi kutup başı kapakları bulunur. Akü kutupları bağlandıktan sonra söz konusu kapakları kapatarak ayrıca akünün kendi araç kutusunun kapağını da kapalı tutmanız, kutup başlarını ve aküyü güzelce sabitle meniz önemlidir. Ayrıca bakım gerektirmeyen bir akü değil ise sık sık akü suyunuzun seviyesini ve akü bakımını da kontrol ettiriniz.

Bize Sorun!

Akü bakımı, akü boşalması, ve su koyulması gibi merak ettiğiniz tüm konularda birçok farklı konu sitemizde bulunmaktadır. Sitemizde yada konumuzda bulamadığınız ve aklınıza takılan soruları bizlere sorabilirsiniz. Soru sormak isteyenler aşağıdaki yorum kısmına araç marka modeli belirterek sorularını iletebilir. Editörlerimiz sorulan sorulara günlük olarak cevap vermektedir.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba